Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Makrem_Ben_Romdhane Miguel_de_Cervantes_(1930) Prunella_pratensis Miguel_Uribe_Restrepo Quebrada_Arenas_(Las_Pedras) Real_club_nautico_de_Denia Golfo Golpe_institucional Greg_Holmes Real_Aeroclub_de_España Proletarios_de_todos_los_paises_unanse Provincia_de_Kenédougou_(Burkina_Faso) Mico_Abogo Puschkin Macaná_(Peñuelas,_Puerto_Rico) Luehea_tarapotina Príncipe_Jorge_duque_de_Kent Manifiesto_de_Madrid Lockheed_Tristar_(RAF) Pseudosamanea Malaterre Lortet Línea_2_del_metro_de_París Loose_change Regalecus_banksii Looney_Tunes:_De_vuelta_a_la_acción Maria_Elena_Alvarez_Bernal Principio_del_producto Gramatica_sistémico_funcional Macron Lucbardez-et-Bargues Manuel_Cascón_Briega MOS_Technology_6510 Ramón_González_Concha Mane_de_la_Parra Marqués_de_los_Vélez Malaspina_2010 Mantecón Martín_Adán Pratt_&_Whitney_Canada_PW118 Microtus_fortis Línea_Johoku Maryland_(Liberia) Mespilus_oxyacantha_var_elegans Maria_del_Carmen_Martínez_Bordiu_y_Franco Gran_Premio_de_Japon_de_1992 Loc_Brévalaire Lígula Prefectura_de_Ishikawa Luis_Manuel_Arias Regina_Blandon Rattus_enganus Man Mericourt_(Yvelines) Maria_Stella_Márquez_Zawadzky

html map