Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ciencia_y_técnica_en_el_siglo_XIX_español Zzyzx Ahmad_Kobi Visage_(grupo_musical) Vini_peruviana Vía_Colectora_Duran_km_27 Viñedo_de_Alsacia Coeficiente_(matematica) Yershov Vila_de_Gràcia Wilhelm_Emmanuel_von_Ketteler Villedomain Westhouse-Marmoutier Club_Deportivo_Defensor_San_José Clarín_jilguero Chiococca_brachiata_var_petiolaris Voltoya_(río) Vulkan_Grill Colonia_Raquel Combine Condado_de_Talbot_(Maryland) Victoriano_Rivas_Álvaro Chicontepec A_Toxa Zapfino Victoria_de_Hessen_Darmstadt Abu_Bakr_Yahya_al_Ğazzār_as-Saraqusti Vampyrisme_nècrophilie_nècrosadisme_nècrophagie Web_Therapy Agamedes Château-l'Abbaye Condado_de_Wasatch_(Utah) Condado_de_Emery_(Utah) Xentrix Vicia_angustifolia_subsp._segetalis Ventas_de_Algarra Acrefio White_noise_(Mas_allá) Comité_de_la_Cuenca_Hidrografica_del_Río_Sao_Francisco Clemente_VI Yōko_Kamio Vindemiator Comuna_de_Cabildo Agua_Azucarillos_y_Aguardiente Condado_de_Itawamba Chiché_(Deux-Sevres) William_Bruce_(arquitecto) Viela Colibri_berilo Villa_Dulce_(población) Conophytum_meleagris Clifford,_el_gran_perro_rojo WP:P Alejandro_Casales Vyselki

html map