Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pycnopodia_helianthoides Lockport_Heights_(Luisiana) Losolyn_Laagan Malcesine Mazama_bricenii Manuela_Castaño_Hernández Mercedes_Margalot Menlove_Ave Radicales_jerárquicos Línea_N-1 Presa_de_Buseo Louis-Joseph_de_Borbon_principe_de_Conde Microblog Rafael_Benitez_(desambiguacion) Premio_Viareggio-Rèpaci Radix-64 Mil_horas Mansonia_(Malvaceae) Gozo_(isla) Prefectura_de_Mohammedía Gravity_of_love Lucio_Julio_César_(cónsul_90_a_C_) Luís_Carlos_Almeida_da_Cunha Luis_Villoro Miguel_Caride Rasagilina Magnolia_tulipán Mecklenburg_Strelitz Gonophora_cariosa Macana Ramal_CC4_del_Ferrocarril_Belgrano Queens_Boulevard_(linea_Jamaica) Maquech Mariana_Duque-Mariño Mataguá_(Cuba) Lunatic_Harness Lluis_Revest_i_Corzo Maria_Ana_Navarro_de_Guevara_y_Romero Lola_(álbum) Real_Valladolid_C.F._S.A.D. Microrregiao_de_Bom_Despacho Próxima María_Fernanda_Quiroz Mertztown Grand_Slam_(tenis) Luigi_Balzarini Puente_de_Hakuchō Gran_Revolución_Socialista_de_Octubre Psion_(comic) Páramo_del_Sil_(Leon) Primo_3-ádico Quelepa_(sitio_arqueológico) Regino_García Ramadilla Margarita_de_Austria,_Reina_de_Espana

html map