Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guerra_Ruso-Bizantina_(860) Automata_de_estado_finito Horcona Hipogeo_de_Valdecanales Mordella_hofferi Augusto_Conte Andrew_Murray Auchenipterus_ambyiacus Ibirá Himno_al_estado_de_hidalgo Hierba_de_conejo Hayes Mornac Hans_Bohm Anaimalai Havardar_saga_Isfirdings Idioma_allentiac Hematoma_coriónico Guerilla_de_la_comunicación Haageocereus_albus Mudejar_de_Aragon High_Plains_Arboretum Heinrich_d'Arrest Hanami Hans_Reichenbach Anuario_Mexicano_de_Derecho_Internacional Atlético_Ciudad Anais_Martínez Haz_de_Kent Monumento_Bismarck_en_Berlín Hyla_(Pseudacris)_triseriata_kalmi Henri_Philippe_Petain Asterix_el_Galo_-_Asterix_en_Hispania Arriaran_II Anas_gracilis Arterias_surales Icíar_Bollaín Mino_da_Fiesole Anaco_(municipio) Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1948 Gustavo_kuffner Armenia_menor Monster_House Guadalupe_(Colombia) Atizapan_de_zaragoza Huaquillas_-_Ecuador Helecho_que_nace_en_el_roble Harda Ano_nuevo_Chino Hermandad_Penitencial_del_Santísimo_Cristo_de_la_Buena_Muerte_(Orihuela) Hierba_del_riñon Annalen_des_Wiener_Museums_der_Naturgeschichte Analisis_del_ciclo_de_vida IV_Cuerpo_de_Ejército_(Alemania) Archangelica_commutata

html map