Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Blanca_de_borgona Bulbine_decurvata Busto_de_Bureba_(Burgos) Biblioteca_de_la_Universidad_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria Bologna_sandwich Año_756 Cassia_javanica Benegas Campeonato_Sub-20_de_la_CONCACAF Carretera_del_Karakórum Benjamín_Julián Bultar_Swan Black_Country_Communion Biznaga_de_agua Cantón_de_Mazières-en-Gatine Camila_Zárate Campamento,_San_Roque Candanal Cereus_ghisbreghtii Boa_arco_iris_colombiana Casa_de_Pavlov Camanche_Village Carnotaurini Bernhard_Kagan Barbo_gitano Canal_Mar_Blanco-Baltico Batuque_(lucha) Castorimorfos Cantón_de_Creil_Nogent_sur_Oise Caradriformes Baby_geniuses Bactris Beatriz_arino CSS-9 Blanca_Alcalá Calle_7_(octava_temporada) Cables_de_pares Batalla_de_Lyngør Casco_antiguo_de_luanco Batalla_de_tanagra_(457_a._c.) Cerveza_Andes Baltimore_Claws Campos_Petroleros_de_Lago_Agrio Biblioteca_y_Archivo_de_la_Universidad_Autónoma_de_Madrid Bote_de_desembarco,_de_goma_(pequeño) Bokchoi Cecilia_Gessa Año_Jubilar_Lebaniego Bahia_de_Maputo Castros_de_Avila Bokermannohyla_saxicola Cat Bréhan Basílica_de_San_Crisógeno Barrio_latino_de_paris

html map