Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_pablo_de_miguel Jonathan_Jay_Pollard Lista_de_Grandes_Maestros_de_Ajedrez José_Lafita_Díaz La_mujer_dorada Katarina_Mansdotter Laxmannia_fasciculata Lamonzie_Montastruc Le_Pin_(Allier) José_María_Villagrán Jiva_(alma) Jose_de_Leon Julio_Ayllon Jordi_Camí Juan_Fernandez_de_Velasco_y_Pérez_de_Guzmán Ixcán Lista_de_capitulos_de_Y_ahora_que_hago? Javier_Gomez_Diaz Jon_Scheyer Ivan_Kizimov Laganadi Iñigo_Vélez_de_Mendizabal_Fernández_de_Garaialde Juicio_de_Bergen_Belsen Jordan_Williams Jiǔzhāng_Suànshù Kelly_Johnson_(ingeniero) Libro_de_la_Sabiduría_de_Jesús_ben_Sira Kamelinia Jose_Manuel_Perez_Castellano John_Abell Lieja_Bastogne-Lieja Larvaceos Karanus Levitate_Me Jardin_Botánico_de_Nassau John_Brown_(1826-1883) Juan_Jose_Jimenez_Ramos_"Tío_José_El_Granaíno" Lista_de_ciudades_argentinas_de_más_de_15_000_habitantes_por_poblacion Invasion_de_Playa_Girón John_Bradley-West José_Ignacio_Echániz John_L_Allen_Jr Koslowski Leonor_de_Guevara_y_Téllez_de_Castilla Katerine_Gierak Inés_París Lista_de_Aeropuertos_de_Argentina Kabul_(Afganistán) Jesús_Dátolo Joaquín_Capilla Käthe_Gold Lista_de_Aeropuertos_de_Argentina José_Antonio_Aguirre_Lecube Izquierda_Democratica_Cantabra Job_(nombre)

html map