Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Paphiopedilum_argus_var._sriwanae Novaranea Museo_de_la_Real_Fabrica_de_Artilleria_de_La_Cavada Petit-Mars Notacion_Normal_de_Backus Pedro_de_peralta_y_ezpeleta Pico_Biaó Opis Museo_Napoleonico Piedras_rúnicas_sobre_Inglaterra Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_50_metros_estilo_libre_femenino Orden_carmelita Ossain Pies_de_Fuego Ocupacion_japonesa_de_Taiwan Pantano_de_Vegamian Parkersburg,_Virginia_Occidental Océano_(mitologia) Pentadáctylos Pacos_de_Gaiolo Poblacion_económicamente_activa Podoliniec PDV_S.A. Paretimología Olimpiada_Iberoamericana_de_Química Myriam_Waisberg PATjE Nevada-tan Pentalfa Pacto_de_Navarra Parapterodoras Oblast_de_Vólogda Pendulum_(banda) Parlamento_de_los_Paises_Bajos Naja_oxiana Pomaria_(Carolina_del_Sur) Ocimum_tomentosum Plaza_Cagancha Omar_Ortiz Octopodos Penonomé_(ciudad) Oulchy_le_Chateau Peaceboat Nicolas_de_Verdún O_Schmidt Museo_Tecnológico_de_la_Comisión_Federal_de_Electricidad Pedro_de_urdemalas Piratas_del_Caribe_el_cofre_del_hombre_muerto Odysseus_Elytis PA-42 Opa_locka_(Florida) Novo_Sancti_Petri Organizacion_del_Tratado_del_Sureste_Asiatico Pico_Mosbytoppane Piccolo_Coro_dell'Antoniano

html map