Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Quercus_toza_subsp_conferta Gracilinanus_formosus Rei_Ortiz Masoquismo_(BDSM) Greg_Lemond Grażyna_Miller Madison_(Nueva_Jersey) Masacre_de_Quios RSS_de_Kazajstan Priit_Tomson Lúcia_Miguel_Pereira Purple_Rain_(cancion) Gonzalo_Fernández_(político) Punto_vernal Mahadevan_Iravatham Regny Rancenay Primogénito_(Star_Trek:_La_nueva_generación) Region_florística_del_Cabo Gregorio_Maranón Gran_Premio_de_Francia_de_1952 Maertens Magneux_(Alto_Marne) Mandres-la-Côte Gornji_Zbilj Gravera Raiden Microtus_savii Puy_Saint-Eusebe Quesos_en_Mexico Maquina_total Grevillea_pubescens Radiorama_Stereo Problema_de_cauchy Melvin_Johnson Raúl_Velasco Pseudotropheus_lucerna Loxodon_macrorhinus Précy-le-Sec Gran_Premio_de_Monaco_de_1995 Público_(Diario_portugués) Region_del_Este_(Camerun) RYJET Quindio_(Departamento) Línea_17_(TUC_Pamplona) Matías_Fernández_Cordero Madre_Candelaria_de_San_Jose Matías_Ramírez Mac_OS_X_v10_6 Microcreagris_thermophila Merey-sous-Montrond Mama_Do_(Uh_Oh_Uh_Oh) Línea_22_(Córdoba) Luis_García_del_Moral Raimundo_Fernández-Villaverde_y_García-Rivero

html map