Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Puntius_umalii Maquinaria_agricola Principio_maximal_de_Hausdorff Matatigres Mark_Haddon Psittacula_eques_echo Primera_Division_de_fútbol_femenino_de_Chile Mariana_(teatro) Matias_Aldao Maria_Juana_Bautista_de_Saboya_Nemours Melodías_desafinadas_(album) Mercado_central_de_acapulco Louise_Gluck Provincia_de_Córdoba,_Argentina Radiación_electromagnética_y_salud Mighty_Mouse_(informática) M.R.P. Mentières Mario_Bros Manuel_Tolsa Raices_la_saga_de_una_familia_norteamericana Medicina_Bioelectrica Lola_(mitologia) Marta_Domínguez_Azpeleta Maria_Antonia_de_Portugal_(1862_-_1959) Lokayata Principio_cero_de_la_termodinamica Reciclado_de_agua_caliente_en_calefacción Luis_Carrero_Blanco Productos_semi-manufacturados Promecotheca_superba Regina_sacrorum Los_gremlins Matthias_ettrich Puras Menisorus Manuel_Giúdice Mesa_de_la_Simona Raúl_Carlos_Maicas Lucas_Zhiriata Real_Club_de_Yates_del_Tamesis Quang_Le Gratot María_Codoceo Miguel_Ángel_Solá Raul_Alonso Marquesado_de_Padierna Línea_41_(Buenos_Aires) Queen's_Park_Football_Club Pčinja Quilla_(náutica) Los_ultimos_días_de_Pompeya_(1960) Principe_Enrique_Windsor_Duque_de_Gloucester Raúl_Longhi Mesorregión_de_Serrana

html map