Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bloo Biberach Calle_125 Bazoches_les-hautes Blood_Run_(álbum) Beaverton_(Míchigan) CF_San_Rafael Batalla_de_Ceriñola Candelita_gorjeadora Belcastel_(Aveyron) Carrera_internacional_de_san_silvestre Cercídeas Celula_electroquímica Bartolomé_ordoñez COFF Caecilia_albiventris Caravan_of_Courage:_An_Ewok_Adventure Banco_Holandes_del_Mediterraneo Cathartocarpus_excelsus Carmelina_Sanchez_Cutillas Año_1469 CEJIS Binn Castanea_vulgaris Benito_Machado Bromus_villosus Barajado_de_adn COBE Castelnuovo_Nigra Bergson Canarium_paniculatum Batalla_del_puig Cacique_Toronoima Berault_Stuart_d'Aubigny Bordado_de_lagartera Cayo_Servilio_Gemino Buddha_Sounds_(álbum) Cefalea_muscular Bak_kut_teh Basilianus_javensis Barrow_in-furness Castillo_de_los_Alburquerque Banos_de_roxelana Bahía_Drake Changuinola_(rio) Campeonato_Francés_de_Fútbol_(USFSA)_1896 Camarera_mayor_de_la_Reina_madre Capítulos_de_Somos_tú_y_yo Cantón_de_Sains_Richaumont Burgos_Club_de_Fútbol C.d._cayón Capilla_Tsurugaoka_Hachiman Año_1186 Casimiro_Curbelo_Curbelo Cacique_Mulato

html map