Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ląki_(condado_de_Garwolin) María_Ángeles_Mezquíriz_Irujo Poyo_(cimentacion) Puerto_de_Haza_del_Lino Merge_Records Megaclinium_seretii Regulo Preux_au-Sart Rambla_de_Aragon_(Lerida) MSLP M.H.F._Wilkins Pozo_Alcon_(Jaén) Mammillaria_andreae Longfosse Mahi_Binebine Mascarena_lagenicaulis Lokomotiv_Nizhny_Novgorod Malapterurus_thysi Gran_Colisionador_de_Hadrones Microsciurus_alfari Greco_romana Rasbora_septentrionalis Región_mediterránea Mariano_Gaspar_y_Remiro Lola_erase_una_vez María_Magdalena_Campos_Pons Mas_que_amigos_(Chile) Luis_Yánez-Barnuevo Mesorregion_Sur_Espíritu_Santense Raión_de_Glusk Memoria_del_saqueo Low_(cancion_de_Foo_Fighters) Pristimantis_actites MSN_Encarta Real_Expedicion_Botanica_a_Nueva_Espana Manuel_Hernández_Ruigómez Los_Chichos Premio_al_mejor_director_europeo_(Premio_del_cine_europeo) Regulador_de_tensión Marcus_Annius_Aurelius_Verus Rally_de_Alemania_de_2003 Mexico_Mexico_(álbum) Live_Era:_'87–'93 Menestral Gran_Collar_de_la_Orden_de_San_Lorenzo Pozos_de_hinojo Marcelo_Díaz_(político) Los_ángeles_(villaverde) Ranunculus_clintonii Mario_Ayuso_Editor Lonzo_Williams Region_Este Primera_Division_de_Espana_1931_32 María_Olaia_Fernández_Dávila Proverbios_holandeses

html map