Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Presa_y_embalse_del_Ordunte Problema_elastoplastico Productor_del_Año Maggini_(crater) Lucania_(genero) Reconstitución_(psicología) Manuel_Gallagher Puente_mackinac Mario_Gonzalez_Suarez Pracánico Línea_N18_(EMT_Madrid) Marek_Matějovský Lola_(mitología) Pretty._Odd. Luciobarbus_steindachneri Miguel_Obando_Bravo Real_colegio_seminario_del_corpus_christi Mezquita_de_Rüstem_Pasha Rafaela_(Santa_Fe) Menagaray Marmosa_gracil_ágil Lucila_Sarcines_Reyes Radio_Corazón Goo_Demos Mauria_juglandifolia Raul_Silva_Castro Mercedes-Benz_O_400 María_Isabel_Preysler_Arrastria Principado_de_Tarragona Region_Orinoquia_(Colombia) Radelchis_i_de_benevento Marriage_a_la_mode Lorenzo_Iglesias Gobierno_de_Chocó Gran_Premio_de_Europa_de_2004 Magdalena_de_Canossa Recopa_de_Europa_1992_93 Premios_Simón_Bolívar Marić Propylaeon Marcación_por_tonos Mike_D Lucratividad María_de_los_Desamparados_Munoz_y_Borbón Presa_y_embalse_del_Corumbel_bajo Manuel_Micheltorena Martín_Llaryora Grafico_de_Progreso_de_Gantt Magnolia_auriculata Primer_Bombardeo_de_Buenos_Aires_(1811) Metro_de_Lisboa Gramática_del_chino_mandarín Quesada_(Bogotá) Pulpito_de_la_Pasion Gratwickia_monochaeta

html map