Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Sistema_de_riego_del_Río_Guarico Torre_de_la_Rijana Saint_Gondon Santiuste_(Cantabria) Stetten_(Schaffhausen) Sualocin San_Bavón Sinfonica_de_Cleveland Theobroma_pentagonum Teodoro_Ardemans Sustitucion_trigonometrica Salvador_Lopez_Orduna Sère_en_Lavedan Sydney_Hawkes Sepultura Sesuvium_revolutifolium Susana_Beltran Sister_Ship Stenorrhynchos_weirii Servicio_de_Bibliotecas-Liburutegi_Zerbitzua San_Marcelino_de_Cartago Tom_Benton Sel_del_tojo Screamin'_Jay_Hawkins Teucrium_laevigatum Tomm_Moore Sevérac_le_Château Termoeléctrica Santa_Ursula_y_las_Once_Mil_Vírgenes Socabarga Serie_9020_de_CP Super_Mario_World Sinfonía_Alpina Sid_Waddell Terre_de_Haut Transcripción_de_los_jeroglíficos Torrente_un_torbellino_de_pasiones Tip_y_Tap Simca_1100 The_Bell_Curve Síndrome_de_Schonlein_Henoch Saint-Jean-du-Castillonnais Tithrone_major Self_Esteem Sītā_Devī Saxifraga_pyrenaica Sylvain_Chavanel Seleccion_de_rugby_de_Rusia T.C.W._Blanning Sapintus_balteatus Superclase Termas_romanas_de_torreblanca_del_sol Samuel_Frederick_Gray Tieghemopanax_sambucifolius Said_Djinnit

html map