Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bandera_de_Madrid Britt_Ekland Carmen_López-Areal Blepharis_rubiifolia Cabra_blanca_andaluza C._C._M. Cardenal_Ratzinger Cantón_de_Castelnau_de-Medoc Basílica_de_Saint_Remi BBC_Radio_1 Bogotana Beer_Bad Caño_Limon Carter_Springs_(Nevada) Bella_Vista_(ciudad_Corrientes) Cargo_(película) Cayo_Aurelio_Cotta_(consul_75_a._C.) Carmelo_Hernando CAST_256 Biatlon_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Chalcididae Camilo_Garcia_de_Polavieja_y_del_Castillo Bodegón_(Picasso_1901) Basílica_de_Loyola Babīte Batalla_de_Espinillo Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1986 Cayola Brutus_Beefcake Banco_Público Bagues_Masriera Cachirre CIEL Caso_de_espionaje_de_Chile_en_el_Peru_de_1979 Cavanac Ballena_de_aleta Bledo_rojo Campeonato_Mundial_de_Boxeo_Aficionado_de_2005 Carlos_Mandia_Lorenzo Bystropogon_canus Campeonato_mundial_de_esquí_alpino_de_1996 Bart's_friend_falls_in_love Capitan_Moroni_(mormonismo) Cafe_de_los_Maestros_Vol_1_y_2 Centro_de_Interpretacion_de_la_Historia_de_Cartagena Cepa_tenuifolia Bievre_(bélgica) Cassagnes_Begonhès Capítulos_de_To_Aru_Majutsu_no_Index Casa_de_los_Lirios Barreda_(pesaguero) Capacidad_térmica_másica Brazo_Chino,_2300AD Buques_operativos_de_la_Armada_de_Chile Catarrinos

html map