Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Smithfield_(condado_de_Bradford,_Pensilvania) Trixella_arvensis Romeria_de_Ntra._Sra._la_Virgen_de_Belén University_of_Wisconsin Roman_Macaya Rhagonycha_kantnerorum Ignacio_De_León Gata_Kamsky Urinaria Roger_Frey Turn_It_on_Again:_The_Hits Trichosalpingus_gracilicornis Rockstar_San_Diego Tsao_Fu Iglesia_de_Santa_Liberata Geoparque_nacional_Glaciación_Cuaternaria_Lushan Iglesia_de_los_Santos_Juanes_(Nava_del_Rey) Infierno_en_el_Pacífico Georg_Friedrich_von_Jaeger Ust_urt Retrato_ecuestre_del_principe_Baltasar_Carlos Universidad_de_San_Carlos_de_Valencia Municipio_de_North_Bloomfield_(condado_de_Morrow,_Ohio) Rhopalocampta Iglesia_de_Santa_Sofía Trouble_(álbum_de_Akon) Giulio_Cesare_Vanini Rio_Eure Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Cereceda) Municipio_de_Ward_(Dakota_del_Norte) Roridulaceae Gargullero Rigny Utricularia_nervosa Rubens_Ricupero UPnP Futbolista_del_ano_en_los_Paises_Bajos Gijon-Xixon Municipio_de_Ronald_(condado_de_Ionia,_Míchigan) Municipio_de_Tatman_(Dakota_del_Norte) Municipio_de_Cole_(condado_de_Benton,_Misuri) Rio_Rancheria Riazán S._J._Gould Urbano_Fos Municipio_Pena_(Yaracuy_Venezuela) Gel Ri_Yong-Chol Gas_centrífugo Robert_Hugh_Benson Félix_Sánchez German_Darío_Lux Galepsus_rouxi Una_Noche_en_Caracas Iglesia_de_San_Trófimo

html map