Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Prefectura_de_Hokkaidō Microrregion_de_Santa_Teresa Lyon Mercurio_(banda) Provincia_de_san_salvador Protozoología Rednek Marc_Bernabé Premier_League_de_Noruega Middletown_(Pensilvania) Mikhaíl_Semiónovich_Vorontsov Manihot_tweediana_var._lobata Maestro_de_la_Sisla Rafael_Eguia_Lis Llíria_(Valencia) Midex_Airlines Loisey-Culey Mayo_de_1964 Maschalocephalus_dinklagei Marcha_Granadera Mansion_Alzaga_Unzué Primera_division_venezolana_2002/03 Loto_sagrado Lycodes_pectoralis Lunds_universitet Psicosis_(Película) Maria_de_Francia_(1145_1198) Provincia_de_pisa Gornji_Laduc Locomotora_La_Argentina Lutecia_(desambiguación) Presporok Grand_Prix_Masters Principio_de_la_correlacion_de_facies Maltignano Puigdàlber Maximo_local Miembro_del_Imperio_Britanico Línea_aerea Lytta_corallifera Mi_amigo_Mac Línea_39_(TUZSA) Punta_Seybaplaya Luíz_Sergio_Alvares_Derose María_Isidra_de_Guzmán_y_la_Cerda Rajomorphii Luis_Dorante Mentha_sylvestris_subsp_calliantha Provincia_del_Valle_de_Upar Miknaní Ramón_Pons Markus_Steinhofer Primera_División_Española_2002/03 Mario_Schjetnan Miguel_Antonio_Meza_Estrada

html map