Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calleville-les-Deux-Églises Cetuximab Bossaball Canvas_(HTML) Cañón_Itaimbeizinho Balboa_(El_Bierzo) Capitán_de_los_Dunedain_del_Norte Bastión_de_los_Pescadores Campo_de_concentracion_de_Jasenovac Blonde_Ambition Centaurea_fontanesii Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1960 Berfa Caviclum Campeonato_Juvenil_Africano_de_1987 Carabini Blackbird_RAUM Catedral_de_San_Juan_Bautista_(Maribor) Beniña Bangor_(maine) Berberis_sylvestris Bernard-Germain-Étienne_de_la_Ville-sur-Illon_conde_de_Lacépède Bazán_(Viso_del_Marqués) Bernardo_Fernandez_Pérez Castillo_de_Medina-Sidonia Banu_Zennun Cambio_estructural Casa_de_cristal Año_507 Campeonato_Mundial_de_Piragüismo_en_Eslalom Chaikovsky Camara_Oficial_de_Comercio,_Industria_y_Navegación_de_Barcelona Camino_de_las_Estancias_Jesuiticas Bombarral_(freguesia) Bill_Meléndez CAB British_Aircraft_Corporation_TSR-2 Baarle-Hertog Canagua_(Mérida) Banteng Bombardeo_artillero Callionymus_obscurus Carire Campeonato_Mundial_de_Natación_Roma,_2009 Bunodonte Bombardeo_cinético Bohle Casa_de_Saboya-Piamonte Berasáin Camison Celosía_(ingeniería) C-Free Catedral_de_Nuestra_Señora_de_Chiquinquirá Barira Carlos_Pau_y_Español

html map