Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guillermo_de_Occam Guerra_chino-japonesa_(1894-1895) Moscón_común Morales_(Espana) Aphthonoides_vietnamicus Ibrillos_(Burgos) Andrzej_Matysiak Aybak Houma_(Luisiana) Grupo_3_de_Ataque Mir_Mahmud_Hotaki Highcroft_Racing Arcgis Mondragones Hyperolius_parkeri Here_Today,_Tomorrow,_Next_Week! Guadiaro_(rio) IEEE_802_15_1 Ayer_te_vi..._fue_más_claro_que_la_luna Héctor_Angel_Benedetti Audiovisuales_(programadora) Analisis_de_audiencias Hipólito_Vera_y_Talonia Atentados_en_Indonesia_de_2009 Molino_de_la_hoz Anselmo_Albareda Guillon-les-Bains Montpellier_Hérault_RC Asociación_de_Fútbol_de_Sint_Maarten Hugo_Cifuentes Moenchia_sativa Aubigny_au_Bac Héctor_Ramírez Minutes_to_Midnight Asociacion_deportiva_atenas Monforte_de_la_sierra Hijacker Happ Astilboides Antonio_de_pereda Harriet_Straub Apocynum_cardiophyllum Auchmuty Aster_minor Angelica_Cristi Habirus Monarquías_en_Asia Annensky Anhídrico_carbónico Asperula_scabra_var._pubescens Milton_Buckner Hexaspora Halka Guntmadingen Monumento_a_los_Veteranos_del_Vietnam

html map