Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Besenzone Benzoína Chaco_boreal Calocheiridius_hygricus Cathedral_Parkway-Calle_110_(línea_de_la_8ª_Avenida) Bad_Boys_(pelicula_de_1983) Bayanna Botryphora Bnon Benimarfull Beonex_communicator Ben_no_Naishi Certum Celtis_tetrandra_subsp._sinensis Calycanthus_acuminatus Blanco_Bay Boyacá Barneville-la-Bertran Canon_taoista Bacteria_verde_del_azufre Camassia Boson_de_gauge Bleu_du_Haut_Jura Catedral_de_Perpignán Calliandra_molinae Bacillus_influenzae Capirucho Cataria_vulgaris Beatriz_Mariana_Torres Campeonato_Uruguayo Chalepus_bacchus Bupleurum_gramineum Cayo_Servilio_Tuca Cerocahui Banca_(navegacion) Carlos_Wellesley,_marqués_de_Douro Charaxes_affinis Bessey_les_Citeaux Batalla_de_puerto_de_carroza Blíster CFR Brian_vuelve_a_la_universidad Callisia Buritaca Blue_cheer Batatas_edulis_var_porphyrorhiza Cascade-Fairwood_(Washington) Carlos_Dorlhiac_Sabourin Biker_Like_an_Icon C/1910_A1 Carta_a_los_colosenses Celebrators_of_becoming Cedric_Mabwati_Gerard Base_de_datos_probabilistica Carmen_del_Darien

html map