Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Basílica_de_Notre-Dame Centro_okupado Bajar Cerro_Achon Barry_Otto Blackwater_and_Hawley Cañaveleira Año_298 Bajas_espanolas_en_Afganistan B_Metropolitana Campagna_(Italia) Bastuco_(Santo_Estêvão) Batalla_de_San_Juan_de_Payara Cabo_de_Santa_María_de_la_Consolación Böhlen Beaumetz-les-Aire Campana_de_Chiloe Canovas_(Episodio_nacional) Carex_lepidocarpa_var._laxior Buvette_de_la_Plage Año_1001 BC_Nizhny_Novgorod Cepa_(viticultura) Cadena_Radial_Auténtica Capitulos_de_Higurashi_no_Naku_Koro_ni Capilla_del_Señor_de_la_Humildad_(Santa_Rosa_de_Osos) Centro_Nacional_de_Biodiversidad Calle_23–Avenida_Ely/Court_Square_(estación) Castrillo_de_murcia Campanario_(desambiguacion) Carlos_Eyzaguirre Años_1990_a._C. Caill Casandra_(nombre) Chaetocercus_mulsanti Canto_de_la_Pasion_de_Chinchilla Bassillac Catedral_de_clonfert Cantón_de_Chaumont_en-Vexin Beaune_d'allier Ceiba_Baja_(Aguadilla) Bio-Bio_(estación) Bojan_Isailovic Banco_quita_sueño Castrillo_de_la_Guareña Catedral_de_Mánchester Biblioteca_Cochrane Buies_Creek_(Carolina_del_Norte) Cajuela Bacqueville_en-caux Cesar_Sánchez Calappa_martiana Balcón_de_Andalucía_(Isla_Mágica) Cema Barney_Bigard

html map