Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jose_Luis_Perotti_Ronzzoni Javier_Domínguez_Martín-Sánchez Jonan_García Joaquín_Hazañas_y_la_Rúa Isomorfismo_(cristalografía) Joan_Carles_Bellviure Jules_Dormal Javier_Alzola Linea_C_2_(Cercanías_Madrid) Joaquín_de_Urzaiz_y_Cadaval La_gran_aventura_de_Pee_Wee Instituto_de_Matemática_Aplicada_M._V._Keldish Joaquin_López_Antay Lexington_Avenue Kamil_Contofalsky Jose_Maria_Hinojosa José_Gutiérrez_de_la_Vega Jules_Knight Islas_jónicas Joan_Baldoví_i_Roda Leucemia_prolinfocitica Lejos_de_Frin Jessica_Marais John_Williams_(Marino) Jose_Edmilson_Gomes_de_Moraes Juan_falconi_de_bustamante Kahului-Wailuku,_HI_µSA La_Tierra_del_Verano Isla_Petrel Jose_Ramón_Izagirre Isla_Pinta_(Galapagos) José_Manuel_Rodríguez_Carretero KGBestia Joselito L0phtCrack Kotzebue_Sound Kir_Bulichev JWPce Las_Iglesias Kao José_Faustino_Sánchez_Carrión Juniperus_gracilior Katerine_siegel Krásnaya_Poliana_(Kushchóvskaya,_Krasnodar) José_María_Manuel_Cortina_Pérez Ismael_Pérez_"Poncianito" Lila_Deneken Lame Kevin_Kurányi Interdiscursivas Instituto_Nacional_de_Ecología Juan_Rodríguez_Mafra Leonardo_Valencia Jesus_de_Aragon La_reina_María_Tudor

html map