Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nikita_Rukavytsya Parque_de_Nara Opistorquiasis Opera_del_estado_de_Hamburgo Musica_carnatica Niños_exploradores Old_Tappan_(Nueva_Jersey) Orden_Premonstratense Pilgram_Marbeck Patacon_(moneda) Ocupación_española_en_Haití Phalangeridae Pontcharra-sur-Turdine Pepila_longifallica Polonaise_Heroique Oyón/Oion Narva_Joesuu Planicie_(Revolución_Francesa) Palacio_del_Dux Napoléon_Cabrera Palmeiras Nasser_Saleh Nicholson_(Georgia) Okrug_de_Tuapsé Phialodes_hubeiensis Pensamiento_azañista Piedra_Museo Ondita Philip_H._Sheridan Nerthus Petrochelidon_rufocollaris Porífero Pepe_Basualdo Ngen-kuruf Only_One Peristeri_(ciudad) Operación_Nova Paulo_Sérgio_Moreina_Goncalves Neuromedina_N Noemi_Simonetto_de_Portela Onate_(Guipúzcoa) P._S._M. Museo_de_unterlinden Oides_vittata Noccaea_firmiensis Pont_de_Bir_Hakeim Peter_B._Evans Ocupación_alemana_de_Dinamarca Pio_de_Jesus_Pico Observatorio_W.M._Keck Organizacion_territorial_de_Georgia Orden_de_Vasco_Nunez_de_Balboa Organizacion_de_Televisión_Iberoamericana Parapachyloides_uncinatus Pedro_Rincón_Gutiérrez

html map