Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Edmund_Hillary El_Pastor_de_Iberia FC_Saturn_Moscú_Oblast El_Cerrito_(condado_de_Contra_Costa,_California) Egretta_sacra España_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_1996 Espermatogénesis Estación_Segurola El_engaño_(telenovela) Enrique,_Duque_de_Cornualles Essey_et_Maizerais Elessar_(Piedra) Florae_Corsicae_Prodromus El_Viso_(desambiguacion) Federation_Internationale_de_Bobsleigh_et_de_Tobogganing Esboz-Brest Elecciones_estatales_del_Estado_de_México_(1993) Eduardo_Gómez_(actor) Festival_de_Eurovisión_de_2002 Escala_de_Karnofsky Eduardo_Quisumbíng_y_Argüelles Fetichismo_religioso Forja Fagara_nigrescens Felipe_el_Bueno Formacion_del_Ejército_del_Norte Emeterio_(nombre) Estacion_de_Reuilly_-_Diderot Estación_Pedro_Funes Estado_Fundamental_(Química) Federacion_Republicana Estación_Sörnäinen Euraphis_squarrosa Esqui_nordico Estados_cruzados Exora_obsoleta Fischland_DarB-Zingst Francisco_de_Paula_Lono_y_Perez Elacatis_californicus Francisco_de_Alava_y_Nureña Energia_química Eucalyptus_platypodos Elecciones_municipales_de_Chile_de_2004 Elecciones_Autonómicas_de_Castilla_y_León_(1995) FESNOJIV Fragata_blindada_Tetuan Estadio_Citrus_Bowl Filosofía_Práctica Francisco_A._Cardenas Ernesto_Federico_de_Sajonia_Coburgo-Saalfeld Emiliano_Rey Francisco_Javier_Prado_Aranguiz Elench._Horti_Bot._Monspel. Elaphrium_glabrescens FC_Lokomotiv_Nizhny_Novgorod

html map