Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Peter_Winnen Pak_Nam-chol_(1988) N_T_V. Picolanza_menor Nicholai_Ginovaef Observatorio_Astrofísico_de_Crimea-Simeis Oración_compleja Panameña Playa_Novillero Pinas_(cantón) Noceto Noboribetsu N-123 Natron Ninilchik_(Alaska) Partido_de_Dolores Palau_de_la_Musica_Catalana Participaciones_internacionales_oficiales_del_fútbol_argentino_a_nivel_de_clubes Peninsula_de_Tanger Plaza_de_mercedes Pingüino_Magallanico Náxara Oleg_Kvasha Pedro_Ximenez_(uva) Pedro_Mir_Tierz Plaza_José_Abelardo_Quiñones Pio_Nono_1 Paseo_Avenida_Costanera Pantocrator Método_formal Nadia_Prado Olhinto_María_Simoes Papamoscas Neuromielitis_optica New_Yorker_Phantoms_Braunschweig Pedro_de_Palol Outlandos_d'Amour Panicum_cumingianum Nueva_Era_Revista_Estadio Oncidium_warneri_var_sordidum Ordenamiento_urbanistico PGC_1352 Parachondrostoma Over-the-Hill_Gang Parc_Phœnix Pere_Oliver_i_Domenge Nanomáquina Narcissus_lanzae Opá Picoas_(Metro_de_Lisboa) Museo_de_San_Joaquin_y_Santa_Ana Norwalk_(Iowa) Nash_(boy_band) Olof Policia_Federal_(Brasil)

html map