Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Moment_4_Life Mirobrigenses Hidden_Lake_(Colorado) Andres_Martí_de_Pineda Multi-Pointer_X Anatemnus_rotundus Astérix_el_galo_-_como_obélix_se_cayo_en_la_marmita_del_druida_cuando_era_pequeno Morir Monasterio_de_San_Isidoro_(San_Isidro_de_Dueñas) Apis_mellifera Hounslow Hermann_Busembaum Antonio_Miguel_Alcover_Beltrán Angeles_y_demonios_(pelicula_de_2009) Hodh_el_charqui Anoglypta_launcestonensis Herbé_Seijas Minquartia_guianensis Hebreos_Católicos Henneth_Annûn Anarchy_in_the_UK:_Live_at_the_76_Club Mountain_skate Mochokus_niloticus Movimiento_de_Restauracion Morrazo Harald_Ertl Mosén_Millán Movilización Humiliores Monte_Porsena Montes_Catskill Hienodóntidos Australia's_Next_Top_Model,_Ciclo_6 Haucourt-Moulaine Arrugadinae Aumento_optico Aphyllorchis_queenslandica I.C.Nielsen Astragalus_massagetovii Andrófagos Monomma_profundepunctatum Gualter_Salles Arquitectura_de_la_India Andrew_Ellicott_Douglass Annlouice_Loegdlund Monasterio_de_sant_andreu_de_sureda Monotoma_longicollis Arteria_recurrente_radial Atlantia Guity_Novin Mimosa_invisa Haworthia_truncata_var._truncata Guercu Asociación_Andaluza_de_Escritores_y_Criticos_Literarios Hapag-Lloyd

html map