Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Felipes_de_Fornos Escudo_de_armas_de_las_Islas_Caimán Escuadrón_Aereo_N_5_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya Estacion_de_Quart_de_Poblet Estación_de_Puigcerdá Erigeron_byei Elecciones_estatales_de_Guanajuato_(2000) Esther_Ballestrino_de_Carreaga Eusebio_Hernandez_Sola Estadio_Mundialista_de_Seúl El_monstruo_de_tiempos_remotos El_Raal Escuadrón_Aereo_n._5_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya Evolución_técnica Fisura Esther_(personaje_bíblico) El_psicoanalista Evolution_(álbum_de_Paul_van_Dyk) Fragata_Esmeralda Ejército_Popular_de_Liberación_Nacional_(Grecia) Entrenador_del_año_en_Sudamerica El_regreso_(pelicula_de_1950) Efrain_Huerta El_Limón_(Samaná) Francisco_S._Carvajal Escudo_de_la_RSS_de_Kazajstán Font_de_Aixa Estadio_Olimpico_de_Barcelona Financiera_Rural_(Mexico) Formula_1 Fernando_Enriquez_y_Fernández_de_Velasco Evolución_semantica Episodios_de_El_Principe_del_Rap_en_Bel_Air Elección_presidencial_de_la_República_Centroafricana_de_1999 El_huevo_y_el_fuero Festuca_baicalensis Estadio_Ciudad_de_Pelileo_de_la_Liga_Deportiva_Cantonal_de_Pelileo Enrique_Perez_de_Guzmán_(†1492) Escueillens_et_Saint_Just-de-Belengard Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1979_(Paises_Bajos) Fervorosa_Hermandad_y_Cofradia_de_Nazarenos_de_Nuestro_Padre_Jesus_del_Gran_Poder_y_María_Santísima_del_Mayor_Dolor_y_Traspaso_-_Tocina_(Sevilla) Estacão_Pinacoteca Emperador_Kobun Ellenhall Elecciones_generales_de_Honduras_de_1989 El_hombre_lobo_(película_de_2010) Fedora_(distribucion_Linux) Epicauta_apache Federated_Department_Stores Faggionato_Márquez Ermita_de_San_Urbez_(Fanlo) El_Hombre_Mas_Fuerte_Del_Mundo_2007 Figuración_graffiti Escondido_(película) El_sabor_de_lo_prohibido_(álbum)

html map